De winter van 2009 was in Zeeland weliswaar de koudste sinds 2003 (figuur 2), maar valt toch binnen de categorie normaal. Het was vrij droog en het aantal uren zon was normaal. Maart was zonnig en droog en vrij zacht. April was uitzonderlijk zacht, zeer zonnig en droog. Mei, juni en juli waren warm en zonnig met een normale hoeveelheid neerslag. Op 14 mei veroorzaakte een zware bui in Zeeuws-Vlaanderen wateroverlast. Er viel in enkele uren tijd tot circa 68 mm neerslag. Roofvogels hebben er geen waarneembare last van gehad. Dat was wel anders in de nacht van 25 op 26 mei, toen zware buiencomplexen over het ZO van Zeeland trokken. De buien gingen vergezeld met zware rukwinden en hagelbuien. Voor lokale gevolgen zie de foto hieronder en 8.1.

Kapot gewaaide bomen bij Nieuw Namen. Het is het gevolg van een uitzonderlijk zwaar onweer dat in de vroege ochtend van 26 mei 2009 over het ZO van Zeeland trok. Het kostte op deze locatie een Buizerdpaar de jongen. [i]Foto: Henk Castelijns.[/i]Kapot gewaaide bomen bij Nieuw Namen. Het is het gevolg van een uitzonderlijk zwaar onweer dat in de vroege ochtend van 26 mei 2009 over het ZO van Zeeland trok. Het kostte op deze locatie een Buizerdpaar de jongen. Foto: Henk Castelijns.

De winter van 2010 was in Zeeland nog wat kouder dan die van 2009, maar valt nog steeds binnen de categorie normaal (figuur 2). Het was de koudste winter sinds die van 1997. De winter was vrij droog met een normale hoeveelheid zon. De neerslag viel nogal eens in de vorm van sneeuw. De eerste tien dagen van maart waren koud. Daarna brak een overwegend zachte zonnige periode aan die duurde tot eind april. Vanaf begin maart tot eind april was het erg droog. Er viel alleen neerslag van betekenis rondom 20 maart. Mei was nogal somber, vooral wat verder van de kust. Het was bovendien een droge zeer koele maand. Juni en juli waren in alle opzichten normale maanden, zonder uitschieters (figuur 3).

Figuur 2. Koudegetal volgens Hellmann in Vlissingen en Westdorpe voor de periode 1995-2010.Figuur 2. Koudegetal volgens Hellmann in Vlissingen en Westdorpe voor de periode 1995-2010.

Figuur 3. Warmtegetal volgens Hellmann in Vlssingen en Westdorpe in de periode 1995-2010.Figuur 3. Warmtegetal volgens Hellmann in Vlssingen en Westdorpe in de periode 1995-2010.