Jaarverslagen

Behalve dat roofvogelonderzoek leuk is om te doen, dient het ook een wetenschappelijke doel. Daarom worden de tijdens het broedseizoen verzamelde gegevens samengevat in een jaarverslag. Hieronder kunt u de Jaarverslagen vanaf 2002 lezen. U kunt deze en oudere jaarverslagen ook downloaden onder Publicaties.

Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.

Andrea van den Berg en Dirk van Stralen van de Werkgroep Zeearend Nederland tijdens het ringen van de eerste jonge Zeearend in Zeeland op 22 mei 2018. Foto Chiel Jacobusse.Andrea van den Berg en Dirk van Stralen van de Werkgroep Zeearend Nederland tijdens het ringen van de eerste jonge Zeearend in Zeeland op 22 mei 2018. Foto Chiel Jacobusse.

Wildnest van een Torenvalk nabij Schoondijke. Het paar broedt al een aantal jaren op een pak stro onder het dak van een bouwvallig schuurtje. Foto Jaap Poortvliet.Wildnest van een Torenvalk nabij Schoondijke. Het paar broedt al een aantal jaren op een pak stro onder het dak van een bouwvallig schuurtje. Foto Jaap Poortvliet.

Aanleggen van een wing tag bij een jonge Bruine Kiekendief in de Valeiskreek bij Sint Kruis op 28 juni 2014. Met een speciale tang wordt met een nietje aan het patagium (vlieghuid) een permanent kleurmerk vastgemaakt. Foto: Johnny du Burck.Aanleggen van een wing tag bij een jonge Bruine Kiekendief in de Valeiskreek bij Sint Kruis op 28 juni 2014. Met een speciale tang wordt met een nietje aan het patagium (vlieghuid) een permanent kleurmerk vastgemaakt. Foto: Johnny du Burck.

Jonge Wespendieven op 1 september 2013 nabij Koewacht. Op basis van de vleugellengte waren ze 24 en 34 dagen oud. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het om twee mannetjes ging. Foto: Jeroen Castelijns.Jonge Wespendieven op 1 september 2013 nabij Koewacht. Op basis van de vleugellengte waren ze 24 en 34 dagen oud. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het om twee mannetjes ging. Foto: Jeroen Castelijns.

Jonge Bruine Kiekendief van 35 dagen oud op 12 juli 2012. Het is een van de drie jongen in een nest nabij Nisse op Zuid-Beveland. Alle drie de jongen zijn uitgevlogen. Foto: Femke Deelstra.Jonge Bruine Kiekendief van 35 dagen oud op 12 juli 2012. Het is een van de drie jongen in een nest nabij Nisse op Zuid-Beveland. Alle drie de jongen zijn uitgevlogen. Foto: Femke Deelstra.

Eén van de vier jonge Haviken op een nest op Noord-Beveland op 29 juni 2011. [i]Foto Izak Quist[/i]Eén van de vier jonge Haviken op een nest op Noord-Beveland op 29 juni 2011. Foto Izak Quist

Volwassen vrouwtje Torenvalk op 6 januari 2010 in Sint Laureins (B). Foto: Ludo Goossens.Volwassen vrouwtje Torenvalk op 6 januari 2010 in Sint Laureins (B). Foto: Ludo Goossens.

Overwinterende onvolwassen Bruine Kiekendief. Verdronken Land van Saeftinghe, 10 januari 2009. [i]Foto: Filip Mineur[/i] ([url]www.filipmineur.be[/url])Overwinterende onvolwassen Bruine Kiekendief. Verdronken Land van Saeftinghe, 10 januari 2009. Foto: Filip Mineur

 Man Sperwer. Yerseke Moer, 27 februari 2005. Foto Niels de Schipper.Man Sperwer. Yerseke Moer, 27 februari 2005. Foto Niels de Schipper.

 Volwassen mannetje Bruine Kiekendief op 14 april 2006. Foto: Niels de Schipper.Volwassen mannetje Bruine Kiekendief op 14 april 2006. Foto: Niels de Schipper.

Sperwerjongen met een juveniele Pimpelmees als prooi. Sperwers zijn fanatieke nestbouwers. Vrijwel elk jaar wordt een nieuw nest gebouwd. In minder dan 5% van de gevallen gebruiken ze een oud nest. Het nest op de foto is daarvan een voorbeeld. Hergebruik van een nest komt vooral voor op plaatsen waar weinig nestgelegenheid is. Het linkse jong is een mannetje van 16 dagen oud en het rechtse jong een vrouwtje van 14 dagen. In het nest zijn vrouwtjes vanaf dag 12 herkenbaar aan een significant hoger gewicht en dikkere poten. Het mannetje op de foto woog 151 gram en het vrouwtje 221 gram. Axels Bos 26 juni 2005. [i]Foto: Jeroen Castelijns.[/i]Sperwerjongen met een juveniele Pimpelmees als prooi. Sperwers zijn fanatieke nestbouwers. Vrijwel elk jaar wordt een nieuw nest gebouwd. In minder dan 5% van de gevallen gebruiken ze een oud nest. Het nest op de foto is daarvan een voorbeeld. Hergebruik van een nest komt vooral voor op plaatsen waar weinig nestgelegenheid is. Het linkse jong is een mannetje van 16 dagen oud en het rechtse jong een vrouwtje van 14 dagen. In het nest zijn vrouwtjes vanaf dag 12 herkenbaar aan een significant hoger gewicht en dikkere poten. Het mannetje op de foto woog 151 gram en het vrouwtje 221 gram. Axels Bos 26 juni 2005. Foto: Jeroen Castelijns.

31 dagen oud jong van de Bruine Kiekendief. [i]Foto: Henk Castelijns.[/i]31 dagen oud jong van de Bruine Kiekendief. Foto Henk Castelijns.

Twee 20 en 22 dagen oude Buizerdpullen met eendagskuiken van Wilde Eend in de Moerspuipolder Koewacht op 7 juni 2003. [i]Foto: Jeroen Castelijns.[/i]Twee 20 en 22 dagen oude Buizerdpullen met eendagskuiken van Wilde Eend in de Moerspuipolder Koewacht op 7 juni 2003. Foto: Jeroen Castelijns.