Op de Slikken van de Heen en omgeving hangen de laatste jaren voortdurend Zeearenden rond. Het is er een komen en gaan, zie foto.

In het voorjaar van 2016 was een subadult paar aanwezig in het ZW deel van het Krammer-Volkerak. Vanaf half februari werd regelmatig balts en takslepen gezien. Hierbij werd gekozen voor een nestlocatie nabij de Krammersche Slikken (net buiten Zeeland). Vanaf half maart was de vrouw van het paar zoek. Ze leek verkast te zijn naar de Brabantse Biesbosch, waar het mis ging door een nieuwe vrouwelijke indringster. Aanvankelijk werd gedacht dat deze indringster de vrouw uit het Krammer-Volkerak zou zijn. Deze was echter geringd, dus blijft het speculeren waar de vrouw van het paar zo plotseling is gebleven. De ondertussen adulte man hangt nog altijd rond in het Krammer-Volkerak, met uitstapjes naar het Zoommeer (Dirk van Straalen).

Op 24 februari 2016 werd in dit gebied een verkrampte Zeearend aangetroffen. Het ging om een jong mannetje dat in 2014 in de Brabantse Biesbosch als nestjong was geringd. De vogel werd vier dagen later op de vindplaats gelost. Op 9 maart werd hij in Polder Arkemheen bij Nijkerk gezien (Dirk Jan Duits) en op 19 maart in de Millingerwaard bij Nijmegen (Vincent Sanders). Voor zover bekend zijn er geen waarnemingen van nadien.

Uit onderzoek aan een door deze arend geproduceerde braakbal bleek dat hij was vergiftigd.


Vier onvolwassen Zeearenden bij een kunstnest op de Slikken van de Heen. Sint Philipland, 8 maart 2016. Foto René van Loo.Vier onvolwassen Zeearenden bij een kunstnest op de Slikken van de Heen. Sint Philipland, 8 maart 2016. Foto René van Loo.