
Begin maart begint de zoektocht naar Buizerdnesten. Twee baltsende Buizerds zijn een aanwijzing voor een territorium. Het nest kan dan niet ver weg zijn. Doordat er nog geen bladeren aan de bomen staan, is het nest makkelijk op te sporen. Met een beetje ervaring is het nest te onderscheiden van andere roofvogels en Zwarte Kraaien. Op deze foto steekt de staart van de buizerd over de nestrand. Een potentieel nest wordt vanaf nu in de gaten gehouden.

In april worden de nesten voor de eerste maal gecontroleerd. Nesten zitten meestal tussen de 10 en 30 meter hoog. Dit is niet even met een ladder te doen, er moet dus geklommen worden. In dit geval zit het oude nest dicht bij het nieuwe nest.

Om het klimmen te vergemakkelijken, worden klimijzers gebruikt.

Voor de veiligheid wordt een speciale klimgordel met touwen gebruikt.

In het nest worden de eieren geteld en eventuele prooiresten op naam gebracht. Een Buizerd legt tussen de 1 en 4 eieren.

Een pasgeboren jong. Om het nest schoon te houden, brengen de ouders verse groene takken aan.

Twee jongen van enkele weken oud. De jongen hebben van hun ouders als prooi een jong eendje gekregen.

Klimmer opweg naar een nest met ringbare jongen.

Het broeden duurt 36 tot 38 dagen. De jonge Buizerds worden bij voorkeur geringd als ze 30 tot 35 dagen oud zijn. Ze zijn dan op geslacht te brengen. Het Vogeltrekstation stelt dat op prijs, omdat je er dan achter kunt komen of er verschil is in trekgedrag tussen mannetjes en vrouwtjes. De meeste nesten worden begin juni beklommen om de jongen te ringen.

De jonge Buizerds worden van het nest gepakt en in een tas gedaan. Via een lijn langs een katrolletje gaat de tas naar beneden. Rechts op de foto is het oranje abseiltouw te zien.

Ook de prooien gaan naar beneden om te worden gedetermineerd. Door het opmeten van het achtervoetje van een Haas of Konijn kan de leeftijd worden bepaald.

Van de jonge Buizerds wordt de vleugel gemeten om de leeftijd te bepalen. De vleugel groeit elke dag een paar milimeter.

De grootte van de klauw is een belangrijke maat voor het bepalen van het geslacht.

Ook de dikte van de poot dient ter bepaling van het geslacht.

De Buizerds worden gewogen om te kijken in welke conditie ze zijn. Uit het gewicht, de klauwgrootte en de pootdikte kan tenslotte het geslacht worden afgeleid.

Daarna wordt het jong geringd. Indien de Buizerd ooit sterft en iemand de ring vindt, kan hij/zij dat melden bij het Vogeltrekstation (zie bij links).

Alle gegevens worden zorgvuldig vastgelegd voor verwerking in een computer.

De klimmer rust ondertussen uit in de boom.

Of geniet van het uitzicht.

Daarna gaan de jongen weer in de tas, worden omhoog gehesen en terug op het nest gezet.

Elk nest waarin de jongen zijn gering, wordt nagecontroleerd. Soms zitten de grote jongen dan nog op nest, maar meestal is het nest al leeg en zitten de jongen in de omgeving. Pas "uitgevlogen" jongen vliegen nog bijna niet. Ze worden takkelingen genoemd.